Skip to content
November 5, 2013 / Hara Akrioti

Το τέλος των celebrities

Το παρακάτω post το υπογράφει η καλή μου φίλη Μαρία Τσιριμώκου. Το περιεχόμενο του κειμένου εξηγεί εμμέσως πλην σαφώς πως η κοινωνία πλέον έχει μπει στη διαδικασία αντικατάστασης των παραδοσιακών “προτύπων” της, επηρεαζόμενη πλέον απο άλλης μορφής influencers… όπως τους περιγράφει η Μαρία “ανθρώπους της διπλανής πόρτας” που ωστόσο έχουν ισχυρό impact στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το παρακάτω κείμενο αναφέρεται στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί που πλέον μοιράζει διαφορετικά τους ρόλους.

New form

Υπήρξαν εποχές που κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας, που τραβούσαν τα βλέμματα και που έγειραν μακρών- ελαφρών δε- συζητήσεων. Ένδοξες εποχές, για πολλούς  αλησμόνητες. Έχουμε φτάσει αισίως στο 2013 και έχουμε χάσει τα ίχνη τους. Μα που βρίσκονται επιτέλους οι διάσημοι που κοσμούσαν τις στήλες των gossip media?

Θα σας πω, τους καταβρόχθισε το τέρας των social media, γιατί για τις τηλεπερσόνες για παράδειγμα, αποτελεί ένα απάνθρωπο τέρας. Για κάποιους άλλους ωστόσο, είναι η πηγή και ο λόγος της επιτυχίας. ‘Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας με ευχέρεια στη χρήση των social media και με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ έχουν τους περισσότερους followers.

Τι ήταν αυτό όμως που οδήγησε σε τέτοια εκτεταμένη και γρήγορη επιτυχία? Ίσως μια παγκόσμια τάση να αποτάξουμε από πάνω μας το παλαιομοδίτικο lifestyle?

Ίσως η περιέργεια για απλούς καθημερινούς ανθρώπους? Ή ακόμη, η  ανάγκη να μαθαίνουμε νέα και απόψεις από πρόσωπα και καταστάσεις που θα μπορούσαμε να συναντούσαμε σε ένα φιλικό σπίτι ή να γινόμασταν συνδαιτυμόνες και να ξεκινούσαμε μια φιλική κουβέντα.

Ίσως να είναι αυτό που τελικά μας καλύπτει τόσο στα social media. Η ανάγκη για «αποστασιοποιημένη» άνεση με κάποιον. Όσο χρειάζεται όριο ιδιωτικοποίησης (κυρίως για τους εαυτούς μας)και από την άλλη αναζήτηση ανθρώπων που έχουν τα ίδια χόμπι και ασχολίες, τις ίδιες σκέψεις, χιούμορ αλλά και φοβίες. Αναζητούμε να καταλάβουμε, να ζήσουμε μαζί τους τις εμπειρίες, να φορέσουμε τα ίδια ρούχα και να αφουγκραστούμε την ίδια μουσική.

Συμβαίνει συχνά κάποιος 50άρης να παρακολουθεί άρθρα και δραστηριότητες ανθρώπων που ξεπετάχτηκαν από την generation y, να παίρνει ιδέες και να ανταλλάσσει πρακτικές. Πότε άλλοτε έγινε αυτό? Έχω ένα πρόσφατο παράδειγμα ενός ανθρώπου που είχα την τιμή και τύχη να με διδάξει κατά την διάρκεια της φοίτησης μου στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η εξαιρετική αυτή προσωπικότητα είναι 70 ετών σήμερα, συνεργάζεται με νέους ανθρώπους, αρθρογραφεί ασταμάτητα και έχει γίνει ένας από τους «guru» των social media. Απλά και μόνο επειδή ασχολήθηκε με το νέο, με το σύγχρονο και με κάτι που άνθρωποι της ηλικίας του και της νοημοσύνης του δεν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν. Αυτού του είδους οι άνθρωποι μετατρέπονται αυτόματα σε πρότυπα. Για εμάς που μεγαλώσαμε σε μια γενιά που το lifestyle ήταν αναγκαίο για επιτυχία. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η ιστορία θα αποφασίσει, τα πράγματα αλλάζουν προς την κατεύθυνση του δημιουργώ άρα υπάρχω. Δημιουργώ content, ευανάγνωστο, έξυπνο και μακριά από φαμφάρες και εντυπωσιασμούς. Δείχνω το αληθινό μου πρόσωπο και όχι το καμουφλαρισμένο βυθισμένο μέσα σε χρέη και απλήρωτους υπαλλήλους.

Αναφέρθηκα πριν στην γενιά που μεγάλωσε μέσα σε πρότυπα lifestyle και που σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια και αδυναμίες για ανάπτυξη κυρίως προσοδοφόρα. Generation Y, όπως διάβασα τελευταία σε ένα άρθρο του Economist.  Είναι η γενιά που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης? Είναι οι άνθρωποι που μέσω των social media που ακολουθούμε και παρακολουθούμε την επιτυχημένη –μέχρι στιγμής- πορεία τους? Είναι η ευκαιρία τους για διάκριση άνευ όρων lifestyle?

Δικό σας το συμπέρασμα και φυσικά οι σκέψεις. Για την συγγραφέα, εν κατακλείδι, το κλίμα αλλάζει και αισιόδοξα σκεπτόμενη προς το θετικό σας προτείνει να εναρμονιστείτε με τη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία της γενιάς των Y.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: