Skip to content
February 12, 2016 / Hara Akrioti

Ήθελα απλά να γράψω…

Πώς να επιβιώσει κανείς σε αυτή την υστερική κοινωνία που απαρτίζεται από ανθρώπους με πολλά ψυχολογικά προβλήματα?

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ένοιωσα την ανάγκη να γράψω. Από τότε που παραιτήθηκα δεν είχε χρειαστεί. Να αναφερθώ, δηλαδή, όχι τόσο στον κλάδο της επικοινωνίας όσο στην ανάγκη του καθένα από εμάς να γνωρίζει τις βασικές αρχές διαχείρισης δυσάρεστων γεγονότων που πλέον αποτελούν, δυστυχώς, μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Θυμάμαι ακόμα στο lecture theatre του Πανεπιστημίου να αναφέρονται οι καθηγητές στον όρο 2 way communication. Στην πραγματικότητα, τότε πίστευα στα αλήθεια πως αυτό αφορούσε μόνο στις ανάγκες των πελατών που θα καλούμασταν αργότερα να διαχειριστούμε, ωστόσο στην πορεία διαπίστωσα πως η ανάπτυξη στρατηγικής επικοινωνίας, δυστυχώς, είναι απαραίτητη τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις προσωπικές μας σχέσεις. Όχι, δεν μπορεί κανείς πλέον να εκφράζεται παρορμητικά κι αυθόρμητα.

Αυτό το κείμενο, λοιπόν, το αφιερώνω σε μία μητέρα της οποίας το παιδί είναι στην ίδια τάξη με το δικό μου, διότι με προκάλεσε με την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά της να ξαναγράψω. Αναγκάστηκα να της απαντήσω σε e-mail γιατί ομολογώ πως όσα υποστήριζε με είχαν σχετικά σοκάρει κι εξοργίσει τη δεδομένη στιγμή που τα εξέφραζε, με αποτέλεσμα να απαντήσω απλά «δεν έχεις το δικαίωμα» και κάτι αντίστοιχες μαλθακές τοποθετήσεις.

Ηρέμησα κι έκατσα, λοιπόν, να γράψω. Στην αρχή σκεφτόμουν πως ίσως έπρεπε απλά να της προωθήσω τα στοιχεία ενός ψυχιάτρου φίλου. Το σκέφτηκα καλύτερα και μετά από 5 λεπτά είχα ολοκληρώσει αυτό που σκεφτόμουν και δεν ήταν τα contact details. Πάτησα το send κι αμέσως ένοιωσα ανακούφιση. Η εν λόγω «κυρία» στη συνέχεια απάντησε και στάθηκε στο σημείο πως εκείνη δεν είναι επικοινωνιολόγος και δεν μπορεί να εκφραστεί το ίδιο σωστά. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στο επάγγελμα που έκανα (τιμή μου που με έκανε google search λοιπόν), δεν γνωρίζω το background της, δεν με αφορά και σίγουρα το e-mail που της εστάλη ήταν προσβεβλημένου γονέα που ήθελε να θέσει όρια κι όχι ενός «communication expert» όπως με αποκάλεσε. Ομολογώ πως το e-mail της μου φάνηκε παιδικό και μου προκάλεσε χαμόγελα, γεγονός που με χαροποίησε προφανώς γιατί τη στάση και την προσέγγισή της θα τη χαρακτήριζα μάλλον εκδικητική, δηλαδή παιδική κι ανώριμη παρά την ηλικία της.

Δεν ξέρω, λοιπόν, αν η στρατηγική επικοινωνίας είναι βαθιά μέσα μου ριζωμένη και παρότι απομυθοποίησα τον κλάδο (όχι όμως την επικοινωνία σαν εργαλείο) 2 χρόνια πριν εξακολουθώ να «χρησιμοποιώ» βασικές αρχές γραψίματος ενός ικανοποιητικού κειμένου και σε καμία περίπτωση εξαιρετικού ή έστω καλού καθώς κρίνω πως το λεξιλόγιό μου είναι σχετικά φτωχό σε σύγκριση με άλλων συναδέλφων ή αν απλά η κυρία ήταν τόσο χαμηλού νοητικού επιπέδου, που αμφιβάλλω.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό το μεμονωμένο κι ατυχές συμβάν, αυτό το επάγγελμα με έχει βοηθήσει επανειλημμένως να διεκδικήσω, να συζητήσω σε βάση και να καταφέρω όσα – τις περισσότερες φορές – επιδιώκω. Σχεδόν πάντα αναγκάζομαι να ορίζω ατζέντα συνάντησης, το οποίο το θεωρώ επιεικώς απαραίτητο, να θέτω key messages για να είναι σαφές το αίτημά/ τοποθέτησή μου και προσπαθώ, όσο αυτό είναι δυνατό, να διατηρώ την ψυχραιμία μου. Ναι, δεν είναι απλό πάντα κυρίως όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις παρανοϊκούς.

Στην εργασία, αντίστοιχα, καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε διαφόρων τύπου προκλήσεις. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν την επικοινωνία ως στρατηγικό εργαλείο στοχεύοντας κυρίως στην επιβίωσή μας!

Πιο συγκεκριμένα σε μία κρίσιμη κατάσταση ακολούθησε τα εξής απλά βήματα:

  1. Γράψε σε key points το ζήτημα που καλείσαι να διαχειριστείς ή το θέμα που επιθυμείς να θέσεις
  2. Θέσε 2-3 μηνύματα κλειδιά που ιδανικά θα ήθελες χαρακτηριστικά να γίνουν σαφή στην τοποθέτησή σου
  3. Αν έχεις συνάντηση απλά ετοίμασε την ατζέντα – you will THRIVE
  4. Αν πρόκειται για κείμενο προσπάθησε να επαναλαμβάνεις τα μηνύματα κλειδιά με κάθε αφορμή. Στη συνέχεια ανέπτυξε τα key points
  5. Υπογράμμισε τα σημεία που επιθυμείς να δώσεις έμφαση
  6. Χρησιμοποίησε bullet points για να έχει δομή το κείμενο, να είναι κατανοητό κι από τους λιγότερο εύστροφους και πιο ευανάγνωστο
  7. Πάτησε το send!

Δεν είναι επιστήμη, λίγο μόνο προσπάθεια αρκεί! Ένα ρητό άλλωστε λέει, «Μάθε τέχνη κι άστη», στην περίπτωση που θες να βάλει άλλος τον ζουρλομανδύα κι όχι εσύ.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: